Tisztelt Érdeklődő, Kedves Honlap Látogató!


Bóly város Polgármestereként köszöntöm Önt. Köszönöm, hogy értékes idejéből szán néhány percet településünk megismerésére. Bízom abban, hogy honlapunk felkelti érdeklődését és hamarosan nem csak olvasóként, hanem városunkba látogató turistaként, vagy az Ipari Parkba betelepülő vállalkozóként köszönthetem.

A város történelme folyamán mindig meghatározó szerepet töltött be a térségben. 1093-ból, Szent László idejéből származik az első írásos emlék, mely Bolok néven említi a települést. A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett, majd Mária Terézia uralkodása alatt német jobbágyok népesítették be, akiknek utódai ma is lakják e települést. Innen ered a település történelmi neve a Németbóly.

A város oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, közigazgatási és gazdasági területen mikrotérségi feladatot lát el. Az önkormányzat bölcsödét és kétnyelvű óvodát, szakközépiskolát, könyvtárat és közművelődési intézményt működtet. Az országban elsőként, 1982-ben a bólyi általános iskolában vezették be a kéttannyelvű oktatást. Ez a képzés a mai napig folyik kiegészülve művészetoktatási tevékenységgel. A kistérség szociális feladatainak egy részét Bóly városa látja el az Egészségügyi Centrum, a Bólyi Szociális Központ, a Gyermekjóléti Szolgálat, a Családok Átmeneti Otthona keretén belül. Bólyon található a Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona.

Az elmúlt évtizedben az önkormányzat teljes infrastruktúrát alakított ki – víz, szennyvíz, gáz, úthálózat, kerékpárút hálózat – a településen. A 2007-ben befejezett, minden ingatlant bekapcsoló optikai hálózaton triple play szolgáltatást nyújt.

A bólyi Kastélyparkban kialakított sportpályák, a feszített víztükrű strand, a település közelében lévő horgásztó, a kiépült kerékpárutak az aktív pihenésnek biztosítanak lehetőséget. A város kulturális nagyrendezvényeivel, a több mint 300 pincéből álló pincefalujával és színvonalas vendéglátóegységeivel áll a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

Bóly a kisvárosok csendes, békés nyugalmával, de a nagyvárosokra jellemző fejlett infrastruktúrával, felkészült szakember gárdával és sokszínű kulturális élettel várja akár az idelátogató turistákat, akár az érdeklődő befektetőket…. Önt is.
Hárs József