Baranya Megyei Platánliget Otthon


Székhely: 7754 Bóly, Hősök tere 5.
Lakóotthonok: 7754 Bóly, Eötvös u. 8.
                            7754 Bóly, Szent István u. 2.
                            7754 Bóly, Rákóczi Ferenc u. 48.

Működési területe: Baranya megye,
  - képzési kötelezettség esetén: Bóly és környéke

Alapítás éve: 1956.
Fenntartó felügyeleti szerve: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Telefon: +36-69/368-241
            +36-69/368-600
            +36-69/568-023
Fax: +36-69/568-112

Web: http://www.fogyszemo.hu

Az otthonban a gondozottak magas szintű ápolása mellett egyre inkább előtérbe kerül fejlesztésük, képzésük, foglalkoztatásuk. Fontos a meglévő ismeretek szintentartása, illetve fogyatékosságukhoz mért új tevékenységek elsajátítása.

Ennek érdekében a következő terápiákat alkalmazzák:

Az intézményben barátságos, jól felszerelt hálószobák, nappali- és foglalkoztató helyiségek, műhelyek állnak a lakók rendelkezésére.

1997 óta 12 fő gondozott él lakóotthonban a város egyik új részében, egy kétszintes családi házban, teljesen "normál" körülmények között.

A szülők 1996-ban létrehozták "A Bólyi Egészségügyi Gyermekotthon Lakóiért" alapítványt, ami sokat lendített az otthonban folyó munka menetén. Az alapítvány vásárolt egy parasztházat, ami a gyermekotthon lakói számára foglalkoztatóházként működik. A foglalkoztatóházban kerámiaműhely, szőnyegszövő műhely, művészeti műhely, tankonyha működik, ezen kívül a gondozottak kertészkedéssel és állattartással is foglalkoznak. A fogalkoztatóház tetőterében 2001-ben újabb lakóotthont alakítottak ki. További lakóotthon indítását is tervezik. Így egyre több fiatal kerül családias körülmények közé, és ezzel párhuzamosan az intézmény kapuin belül is csökken a zsúfoltság.

Részt vesznek a város életében, sok programot szerveznek (konferencia, work-shop, tapasztalatcsere). Több belföldi- és külföldi partnerintézménnyel tartják a kapcsolatot, további partnereket keresnek.

Céljuk egy olyan komplex intézmény megvalósítása, amely az értelmi- és halmozottan sérült, hátrányos helyzetben lévő embert segítse egész életútján keresztül, lakást, gondozást, oktatást, munkát és kellemes szabadidő-eltöltést biztosítson számára.